С голяма степен на вероятност новата учебна година ще стартира

...
  С голяма степен на вероятност новата учебна година ще стартира
Коментари Харесай

Вълчев: На 15 септември – в клас

 

 

С огромна степен на възможност новата образователна година ще започва на 15 септември присъствено, само че за всеки случай сме готови и за различен вид според от епидемиологичната конюнктура, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев на конференция в Стара Загора. Там той взе участие в среща на ректорското управление при Тракийския университет, представители на бизнеса и управлението на общината, на която бяха набелязани спомагателни задължения за подготовка на фрагменти в региона на IT технологиите.

В наличието на министъра бе одобрен банкет от идната образователна година на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически разбори в Стара Загора. Учебното заведение ще започва с 2 паралелки по 26-28 възпитаници след 7 клас. Обучение по осведомителни технологии ще има и в Тракийския университет с откриването на нови специалности, добави той.

Вълчев изясни, че сходни гимназии има във Пловдив и Бургас, само че до момента не е имало връзка и с университет. Тракийският университет и Техническият университет в София към този момент са подписали съглашение, с което на начален стадий ще бъдат обезпечени и преподаватели.

Според министъра продължава да съществува тежкият проблем със застаряването на учителския състав, средногодишно от „ оборот “ поради пенсиониране излизат към 4500 преподаватели. Най-тежка е обстановката с учителите по математика, физика и химия. Това е наложило да се предложи нова месечна стипендия от по 100 лева на студенти, които ще завършат и педагогика. Поне още 10 години ще съществува този проблем, предвижда Вълчев, който призна, че електронното образование поради коронавирусната пандемия е задълбочило недоброто познаване на българския език измежду децата от ромските общности.

Новата образователна година най- евентуално ще започва присъствено, само че с подготвеност в случай че някъде има болест учебните заведения да превключат краткотрайно към образование в електронна среда. Това съобщи на брифинг в Стара Загора министърът на образованието Красимир Вълчев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР